Местността Паниците се намира на 4 километра от град Калофер по поречието на река Тунджа.Самата местност Паниците се намира по протежението на река Тунджа и нейното интересно име произхожда от специфичните издълбани,подобно на паници,форми в камъните на реката.Но освен с интересните и причудливи форми на камъните по реката, Паниците като местност наподобява формата на паница от където идва и втората теория за названието на местността Паниците.

Днес Паниците е най-развитата част от целия регион на Калофер.В местността още от миналия век е имало бази на детските лагери на Казанлък и Стара Загора.Освен лагери на Паниците има един хотел – хотел Райски кът ,няколко вили ,бунгала и почивни станции.Самата местност е най-вече известна с това,че е изходен пункт и единствен път от Южна България,към покоряването на най-високия водопад на Балканите – Райското пръскало и първенеца на Стара планина – връх Ботев.

Паниците е крайната точка до която можете да стигнете с вашия автомобил,след което ще се наложи да продължите през пределите на Централен Балкан пеша.Пътя е достъпен и малко по-нагоре с кола,но само ако това е добре подготвен за офроуд джип.След като оставите вашата кола в местността Паниците продължете да се движите плътно по речното корито за да стигнете до входа на Национален парк Централен Балкан откъдето всъщност ще започнете да се срещата и навлизате във красотата на Стара планина.

Comments are closed.

Калофер хотели и забележителности от Калофер-хотели.ком
Entries (RSS) and Comments (RSS).

Калофер хотели и забележителности от Калофер-хотели.ком

Калофер хотели, Семейни хотели в Калофер. Настаняване и резервации в семейни хотели, квартири, хижи, къщи за гости и вили в Калофер.